در هفدهم مرداد ماه سال 1377، محمود صارمي خبرنگار خبرگزاريِ جمهوري اسلامي، به همراه هشت نفر از اعضاي کنسولگري ايران در مزار شريف افغانستان به دست گروهک تروريستي طالبان به شهادت رسيد. به همين مناسبت، شوراي فرهنگ عمومي، هفدهم مرداد ماه هر سال را به عنوان «روز خبرنگار» نامگذاري کرد. اين روز ارزشمند اجتماعي، بر همه خبرنگاران، روزنامه نگاران و نويسندگان گرامي باد.
ابزار اطلاع رساني
در روزگاري که از آن به عصر اطلاعات و فنآوري نام ميبرند، قطعا نقش خبرنگار به عنوان ابزار اطلاع رساني، نقشي حياتي و انکار نشدني دارد. در دنياي کنوني با وجود فن آوريهاي ارتباطيِ پيشرفته و متعدد در امر دستيابي سريع به اطلاعات و منابع مختلف و با وجود درگيريهايي که به طور آشکار در بيشتر نقاط اين کره خاکي فراگير شده، کسب اطلاعات صحيح و قابل اطمينان، تنها از راه خبرنگاراني درستکار شدني است. خبرنگاران که از مهرههاي اساسي اين مهم به شمار ميآيند، بايد با قبول خطرهاي فراوان،به واقعيت مسأله پي ببرند و آن را به مردمان برسانند.
ويژگيهاي خبر
حرفه خبرنگاري، باخبر سر و کار دارد و آن را به شيوههاي گوناگون به مخاطبان خود ميرساند. اين خبر، بايد ويژگيهايي داشته باشد تا مورد توجه بينندگان، شنوندگان و خوانندگان قرار گيرد. خبر خوب، خبري است که درست، روشن و جامع باشد. اگر خبر درست نباشد، مردم اندک اندک به خبررسان شک ميکنند و منبع خبري خود را تغيير ميدهند. در قرآن کريم هم ميخوانيم: «اگر فاسقي برايتان خبري آورد، بدون تحقيق حرفش را نپذيريد». نيز خبر بايد با صراحت و روشني، و به دور از ابهام و کنايه به دست مخاطب برسد. همچنين خبري کامل است که به پرسشهايي که براي مخاطبانِ خبر به وجود ميآيد، پاسخ بدهد.
خبرنگار؛ واسطه مردم و مسئولان
در دنياي کنوني که همگان سرگرم کار خويش اند و چندان به عملکرد حاکمان و نقد و بررسي آنها توجه ندارند، اين خبرنگاران رسانهها هستند که با تيزهوشي ودقت، نقش واسطه بين مردم و مسئولان را ايفا ميکنند. آنها، از يک طرف درد دل مردم را ميشنوند و به مقامات بالا انتقال ميدهند، و از سوي ديگر، پاسخهاي مسئولان را به آگاهي مردم ميرسانند. نقد عملکرد خوب يا بد حاکمان در رسانهها، از ديگر وظايف خبرنگاران است که به بالندگي نظام و نيز پاسخگو بودن مسئولان ياري ميرساند.
خبرنگاران دفاع مقدس
به راستي چه کسي ميداند در زمان دفاع و جنگ تحميلي، آن هنگام که رزمندگان در جبههها زير بمباران اطلاعاتيِ رسانههاي غربي و عربي بودند، چه کساني خطر را به جان ميخريدند و از بين گلولهها، خمپارهها و ميدانهاي مين، گزارش و خبر تهيه ميکردند؟ به بنياد شهيد انقلاب اسلامي که مراجعه کني، نام 244شهيد، 50 جانباز و 12 آزاده خبرنگار را ثبت شده ميبيني. اين عزيزان و همه خبرنگاران راست کردار دفاع مقدس، با از جان گذشتگي وارد معرکه نبرد حق عليه باطل ميشدند و قلم و دوربين به دست، به ثبت وقايع ميپرداختند تا آيندگان بدانند که جهانخواران و زورگويان چه بر سر ملت مظلوم و انقلابي ايران آورده بودند. يادشان هماره گرامي باد.
ويژگيهاي خبرنگار
به طور کلي خبرنگار در محل وقوع رويدادها، چشم و گوش رسانه و چشم و گوش مردم است. او بايد با استفاده از ويژگيهاي خدادادي و نيز خصوصياتي که در دورههاي آموزشي ديده، به کشف حقيقتها بپردازد و آن را در کمترين زمان به مخاطبان خود برساند. گاه خبرنگاران تيزهوشي پيدا ميشوند که با توجه به حوادث پيش آمده و نيز تجربههاي گذشته، به پيش بيني حوادث آينده ميپردازند و به مردم، در مورد منافع ملي، اعتقادات و نيز فرهنگ حاکم هشدارهايي ميدهند. خبرنگار خوب، خبرنگاري است که از خطر کردن نهراسد و همواره به دنبال کشف حقيقت باشد.
ذوق و استعداد
يکي از مهمترين ويژگيهاي خبرنگار، داشتن عشق و علاقه و قريحه خبرنگاري است. بر اين اساس، کسي بايد وارد عرصه جذّاب و در عين حال پر مخاطره خبرنگاري شود که ضمن داشتن اين استعداد ذاتي، از هنر واژه گزيني، شمّ خبري، حوصله زياد و نگاه موشکافانه و دقيق نيز برخوردار باشد و با پرهيز از احساسات، بکوشد رويدادها را همان طور که اتفاق افتاده منتشر کند، نه آن طور که خود ميخواسته اتفاق بيفتد.
سرعت
سرعت در تصميمگيري و انتقال سريع خبر، از ويژگيهاي اساسي خبرنگاري است. حساسيت کار اطلاع رساني، نياز مخاطبان به دانستن سريع و به موقع خبرها براي اتخاذ تصميم درست و نيز افزايش رسانهها و رقابت ميان آنها، بر ضرورت «سرعت» در کار خبررساني افزوده است. کمترين تعلل در انعکاس سريع رويدادها، به کاهش اعتبار رسانه و در ادامه، مرگ رسانه و بيخاصيت شدن آن ميانجامد. البته بايد توجه داشت که هيچ گاه نبايد سرعت انتشار را جانشين صحت و درستي خبر کرد؛ زيرا دروغ پراکني، در نهايت به ضرر کمپاني خبري خواهد بود و اعتماد مخاطبان را به رسانه کاهش خواهد داد.
حق طلبي
پيامبر خدا صلياللهعليهوآله در حديثي فرموده است: «حق را بگو و در راه خدا از ملامت هيچ ملامت گري نهراس». ويژگي حق محوري، حقطلبي و حق گويي، از مهمترين ويژگيهاي يک خبرنگار موفق و خداترس است. در مقابل، سخن چيني، بدگويي و به جان هم انداختن مردمان، از ويژگيهاي نکوهيدهاي است که هر انسان عاقلي از آنها بيزاري ميجويد. پس چه نيکوست که صاحبان بنگاههاي خبري و نيز خود خبرنگاران، همواره به دنبال واقعيت باشند و از جنجال آفريني و بد کردن مردم با هم بپرهيزند.